![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=1920,fit=crop/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/maisto-a-vaistymas-lietuvoje.-lietuvia-kas-stalas-dWx0veNpy4uLr13Y.png)
Maisto švaistymas Lietuvoje
Kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje maisto švaistymas yra didelė ir daug resursų kainuojanti problema.
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=1224,h=544,fit=crop/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/maisto-a-vaistymo-statistika-lietuvoje-1-AE0vP2VMVLCPpqJv.png)
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=328,h=164,fit=crop/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/maisto-a-vaistymo-statistika-lietuvoje-1-AE0vP2VMVLCPpqJv.png)
86 kg maisto
kasmet namuose iššvaisto kiekvienas Lietuvos gyventojas
393,8 tūkst. t.
maisto Lietuvoje prarandama per metus
Maistas Lietuvoje yra prarandamas kiekviename maisto tiekimo grandinės sektoriuje, o daugiausia maisto išmetame patys – namuose.
Taip pat daug maisto prarandama ūkiuose – nerealizuotas, pirkėjų reikalavimų neatitinkantis maistas dažnai būna išmestas, užkastas duobėse ar tiesiog paliktas pūti laukuose.
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=1069,h=523,fit=crop/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/maisto-tiekimo-grandina.-kiek-maisto-lietuvoje-ia-a-vaistoma-kiekviename-sektoriuje.-spalvotas-YrDXWXk0VJCJ8EP4.png)
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=328,h=164,fit=crop/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/maisto-tiekimo-grandina.-kiek-maisto-lietuvoje-ia-a-vaistoma-kiekviename-sektoriuje.-spalvotas-YrDXWXk0VJCJ8EP4.png)
Kiek maisto Lietuvoje yra iššvaistoma kiekviename sektoriuje?
Kokios priežastys lemia, kad ūkiuose ir namų ūkiuose Lietuvos gyventojai švaisto daugiausiai maisto?
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=171,h=152,fit=crop,trim=0;31.535353535353533;0;29.282828282828287/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/ekrano-kopija-2024-02-22-101736-dWx0v0B6zGt8Nv61.png)
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=158,h=127,fit=crop,trim=0;10.74698795180723;0;10.74698795180723/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/ekrano-kopija-2024-02-22-101736-dWx0v0B6zGt8Nv61.png)
Namų ūkiai
Ūkiai
Pirminėje gamyboje daugiausia prarandama burokėlių (20,1 %), rugių (17,9 %) ir avienos (16,2 %), o mažiausiai – karvių pieno, paukštienos, kviečių.
Augalininkystės produkcijos daugiausia buvo prarasta dėl aplinkos veiksnių bei neatitikimo pirkėjų ir vartotojų reikalavimams, o gyvulininkystės – dėl ligų.
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=153,h=136,fit=crop,trim=27.980132450331123;0;4.304635761589404;0/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/ekrano-kopija-2024-02-22-101805-mp87W7qb47tXDkK7.png)
![](https://assets.zyrosite.com/cdn-cgi/image/format=auto,w=158,h=127,fit=crop,trim=52.083333333333336;0;8.333333333333334;0/AVLNX3ZMW3t5Vx2w/ekrano-kopija-2024-02-22-101805-mp87W7qb47tXDkK7.png)
Daugiausia lietuviai išmeta jau paruoštą maistą (43 %), šiek tiek mažiau išmeta pieno produktus (14,7 %), daržoves (8,8 %), vaisius (8,6 %).
Beveik puse atvejų maistas išmetamas, nes sugedo.
Dažnai maistas išmetamas, nes paruošta ar patiekta per daug.