Poveikis aplinkai

Net trečdalis viso užauginamo ir pagaminamo maisto yra iššvaistoma. Maisto švaistymo problema turi ne tik siaubingus ekonominius ir socialinius padarinius, bet ir daro negrįžtamą žalą mūsų planetai.

Kaip maisto švaistymas kenkia aplinkai?

Išsiskiriama 10 % visų prie klimato kaitos prisidedančių CO2 emisijų
Pūdamas maistas išskiria apie 10 % visų prie klimato kaitos prisidedančių CO2 emisijų – tai net 4 kartus daugiau nei visas aviacijos sektorius. Prie klimato kaitos stipriai prisideda ir visa maisto pramonė – ji sudaro apie trečdalį visų pasaulio CO2 emisijų.
Iššvaistomi milijardai litrų gėlo vandens
Kiekvienai daržovei, kiekvienam vaisiui užauginti reikia galybės vandens, o gyvulių auginimas jo sueikvoja dar daugiau. Pavyzdžiui, išmetant kilogramą obuolių (maždaug 5 obuolius), veltui iššvaistoma ir 4800 litrų vandens, kurie buvo sunaudoti tiems 5 vaisiams sunokinti.
Kertami miškai, alinama žemė
Nors šiuo metu turime pakankamai maisto, kad jo užtektų visiems pasaulio gyventojams, tačiau dėl neefektyvaus jo paskirstymo ir maisto švaistymo problemos auginama vis daugiau maisto. Dėl to kertami miškai, naikinamos pievos, alinama žemė – tai atsiliepia visai bioįvairovei: nyksta gyvūnų rūšys, teršiama dirva ir vandens telkiniai.