Panaudokite likučius

Maisto likučiai neturi atsidurti šiukšliadėžėje – juos galima panaudoti naujiems patiekalams. PLAČIAU

1/1/20252 min read

PATARIMAI

Panaudokite likučius

Maisto likučiai neturi atsidurti šiukšliadėžėje – juos galima panaudoti naujiems patiekalams.

Ryžiai

Po vakarienės užsilikus ryžiams, jie dažniausiai savaitę guli pamiršti šaldytuve, o galiausiai būna išmetami. Tačiau jų likimas nebūtinai turi būti toks baisus.

Jei ryžių išsivirėte per daug, dalį visada galima užšaldyti. Taip pat galite sunaudoti ir kitus likučius ir pasidaryti ryžių dubenėlius su daržovėmis ar lašiša, arba pasigaminti plovą.

Po vakarienės liko ryžių? O gal ant stalo guli pajuodęs bananas? Ne bėda, visus likučius įmanoma sunaudoti!
Makaronai

Makaronus dažnai ištinka toks pat likimas, kaip ir ryžius. Todėl naudinga žinoti, kaip galima sunaudoti makaronų likučius ir pasigaminti naujus gardžius patiekalus.

Pavyzdžiui makaronus galima sumaišyti su naujais ingredientais, padažu. Taip pat juos galima iškepti orkaitėje, ant viršaus užtarkavus sūrio.

Vaisiai
Virtinukai
Tortilijos
Sriuba/troškiniai

Namuose užsilikus vaisiams, jie supūna ir būna išmesti. Todėl net jei nenorite valgyti pačių vaisių, galite iš jų pasigaminti saldumynų.

Pavyzdžiui iš pajuodusių bananų galima išsikepti bananų duonos ar juos sutrynus ir užšaldžius pasigaminti ledų. Ledai puikiai pavyks iš visų vaisių. Vaisiais galima gardinti pyragus, keksiukus, sausainius, taip pat galite išsivirti uogienę ar pasigaminti kokteilį.

Jei namuose liko virtų ir keptų bulvių, jas sutrynus galite pasigaminti bulvių virtinukų.

O turint daugiau įvairių likučių (mėsos, grybų, daržovių), galite jais įdaryti tešlą ir išsivirti kitokių virtinukų.

Turint įvairiausių likučių, pavyzdžiui keptos vištienos, ryžių, daržovių, troškinio ar net bulvių – juos galima susukti į tortiliją ir pasigaminti skanų kebabą/buritą/suktinuką.

O jei matote, kad tortilijos gali greitai sudžiūti ar sugesti, jas galima susipjaustyti į trikampėlius, apšalkstyti aliejumi, paprieskoniuoti ir išsikepti traškučius.

Dar vienas puikus būdas sunaudoti įvairiausius likučius – trinta sriuba arba troškinys. Į sriubą galima sumesti net ir nelabai gražius likučius, pavyzdžiui susiraukšlėjusį pomidorą ar pavytusius lapus. Sutrynus sriubą niekas net nepagalvotų, jog ji pagaminta iš likučių.

Lygiai taip pat visus likučius galima sudėti ir į troškinį.