Perdirbkite maisto atliekas
Norint sumažinti išmetamo maisto kiekį bei sutaupyti, taip pat galima sunaudoti ir nuo maisto liekančias atliekas, pavyzdžiui žieves, lukštus, lupenas, sėklas. PLAČIAU
11/1/20242 min read
PATARIMAI
Perdirbkite maisto atliekas
Norint sumažinti išmetamo maisto kiekį bei sutaupyti, taip pat galima sunaudoti ir nuo maisto liekančias atliekas, pavyzdžiui žieves, lukštus, lupenas, sėklas.
Lupenų traškučiai
Nėra nieko paprasčiau nei iš lupenų pasidaryti traškučius. Tereikia jas gerai nuplauti, nusausinti ir su aliejumi ir prieskoniais iškepti orkaitėje.
Taip galite pasidaryti ne tik bulvių, bet ir morkų ar burokėlių traškučius.
Nors daugelis išmeta likusias lupenas, žieves, sėklas, tačiau ir jas dar galima panaudoti.
Padažai
Turint daržovių likučių, lupenų ar žievių visada galima pasidaryti padažą.
Jei turite žalumynų, pavyzdžiui baziliko ar špinatų, galite pasidaryti pesto tipo padažą. O jei turite paprikų ar pomidorų likučių, visada galima išsivirti (ar susitrinti) padažą prie makaronų ar mėsos.
Sultiniai
Uogienės
Sėklos
Kompostas
Visus daržovių galiukus, lupenas ir visas kitas atliekas kaupkite šaldiklyje. Prisikaupus pakankamai galite išsivirti skanų ir maistingą daržovių sultinį.
Lygiai taip pat galima pasilikti ir mėsos kaulus, po to juos panaudojant sultinyje.
Į uogienę galite sudėti visus likučius nuo vaisių ar uogų – braškių viršūnėles, prinokusių bananų žieves (bananui parudavus jos irgi tampa plonos ir saldžios), mangų ar apelsinų žieveles ir t. t.
Visus likučius galima kaupti šaldiklyje, kol prikaupsite pakankamai, kad galėtumėte išvirti uogienę.
Jei nuo vyšnių, obuolių, persikų, arbūzų, mangų ar kitų vaisių lieka sėklų, galite padaryti eksperimentą ir jas pasodinti.
Taip užsiauginsite sau daugiau vaisių, todėl neprireiks jų pirkti parduotuvėje. O kur dar pasididžiavimas, kad sėklytę išauginote savomis rankomis!
Jeigu maisto atliekų nebeįmanoma panaudoti, jas galima kompostuoti. Taip ne tik perdirbsite atliekas, bet ir turėsite natūralią trašą auginamoms daržo gėrybėms.