Šventinio stalo likučiai
Po švenčių likę mėsos, žuvies, daržovių, vaisių ir kitų gėrybių likučiai dažnai būna išmetami. Tačiau iš visų šių likučių galima pasigaminti gardžių naujų patiekalų!
Ramenas
Sriubos
Rameno tipo sriuba yra puikus būdas sunaikinti didžiąją dalį šventinio stalo likučių.
Iš likusių keptos vištienos, antienos ar kt. kaulų, mėsos bei daržovių išvirsite skanų ir itin organizmui naudingą sultinį.
Sriubai naudokite mėsos, grybų likučius, taip pat likusias daržoves ir žalumynus.
Iš žuvies ir daržovių likučių nuo šventinio stalo išvirkite puikią žuvienę.
Žuvienę galima virti iš šviežios žuvies, o kartu įdėti ir likusių keptos žuvies kaulų. Prieš pat užbaigiant virti į puodą įdėkite ir jau iškeptos žuvies likučių nuo šventinio stalo. Čia puikiai tiks ir kitos daržovės, netgi likusi balta mišrainė, jeigu ji dar nėra sumaišyta su majonezu.
Žuvienė
Sumuštiniai
Nuo šventinio stalo likusi mėsa, žuvis ir net mišrainės gali virsti skaniausiais sumuštiniais.
Keptos mėsos, pavyzdžiui anties, vištos, kalakuto gabaliukai puikiai dera su spanguolių džemu, taip pat į sumuštinį galima įdėti ir sūrio likučių bei norimų daržovių. Žuvies sumuštinį galima konstruoti su avokadu, agurkais, citrina ar kitais ingredientais.
Sumuštiniai puikiai pasiteisina ir užbaiginėjant jau atsibodusias mišraines. Ant juodos duonos užsitepkite burokėlių mišrainės, uždėkite gabaliuką silkės ir šviežių krapų – turėsite skanų užkandį iš likučių. Panašų receptą rasite čia.
Po Kūčių vakarienės užsilikus daug žuvies, iš jos galima pasigaminti skanių užtepėlių – tam puikiai tiks kepta lašiša, skumbrė, tunas, net smulkiai pjaustyta silkė. Receptai su silke ir kepta lašiša.
O jei iš likusios žuvies norisi karšto patiekalo, išsikepkite žuvies kotletų.
Salotos
Iš mėsos, žuvies, daržovių likučių pagaminkite gaivias ir skanias salotas.
Kepta vištiena ar krevetės puikiai tiks cezario salotoms, keptą žuvį galima derinti su šviežiomis daržovėmis, pavyzdžiui agurkais, pomidorais, salotos lapais. Čia rasite salotų receptą su kepta žuvimi.
Į tortilijas galite susukti beveik visus maisto likučius nuo šventinio stalo – taip turėsite naują patiekalą.
Tam tiks bet kuri mėsa ar žuvis, sūris, daržovės, mišrainės – eksperimentuokite su skoniais, galbūt pavyks atrasti ypatingai skanių derinių.
Užtepėlės
Tortilijos
Desertai
Naujų skoniai atrandami netgi iš desertų likučių!
Jeigu užsiliko daug sausainių ar meduolių, gaminkite sluoksniuotus desertus su trupintais sausainiais/meduoliais, varške ar jogurtu, vaisiais. Panašų receptą rasite čia.
Kai atsibosta valgyti kūčiukus, juos galima paversti nauju, nepakartojamo skonio tinginiu su kakava ar varške.
Pyragus valgykite ir gaiviau – šalia įsidėti uogų, vaisių ar varškės.
Vaisiai
Jeigu liko daug vaisių – nelaukite kol jie pradės pūti. Spauskite sultis, gaminkite plaktus vaisių kokteilius. Iš likusių vaisių galite gaminti želė desertą arba vaisių salotas, receptą rasite čia.
Jeigu vaisių neplanuojate suvartoti iškart, juos galite džiovinti ar pasidaryti šaldytus paruoštukus – susipjaustyti, sudėti į maišelius ir užšaldyti. Taip ateityje galėsite greitai susiplakti kokteilį ar vaisius įsiberti į jogurtą.