Tinkamai laikykite maistą

Tinkamai laikomas maistas išsilaiko ilgiau, todėl jo neteks išmesti. Svarbu žinoti, kuriuos maisto produktus reikia laikyti šaldytuve, kuriuos spintelėse, o kuriuos geriau šaldyti. PLAČIAU

Patarimai

Tinkamai laikykite maistą

Tinkamai laikomas maistas išsilaiko ilgiau, todėl jo neteks išmesti. Svarbu žinoti, kuriuos maisto produktus reikia laikyti šaldytuve, kuriuos spintelėse, o kuriuos geriau šaldyti.

Daržovės

Česnakai, svogūnai, bulvės. Laikyti ne šaldytuve, o spintelėje, sausai ir tamsiai. Bulves svarbu laikyti atskirai nuo svogūnų.

Agurkai, ridikėliai, paprikos, cukinijos, morkos, kukurūzai, brokoliai, salierai. Laikyti šaldytuve, svarbu leisti jiems kvėpuoti.

Moliūgai. Moliūgų negalima laikyti ant žemės ar betono, po moliūgu pakiškite laikraštį ar kartoną. Geriausia laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje, kad moliūgas būtų sausas, svarbu nedėti jų vienas ant kito.

Pomidorai. Laikyti kambario temperatūroje, o ne šaldytuve.

Salotos. Laikyti šaldytuve indelyje su popieriniu rankšluosčiu.

Avokadai. Neprinokusius avokadus geriausia laikyti kambario temperatūroje, o jei norite greičiau sunokinti, padėkite šalia bananų. Prinokusius avokadus reikia laikyti šaldytuve.

Minkštos prieskoninės žolelės (bazilikai, krapai, petražolės ir t. t.) ir smidrai. Pamerkti į indelį su vandeniu. Jei neplanuojate jų suvartoti artimiausiu metu, galite prieskonines žoleles užšaldyti supjaustytas, sublenderiuotas ar užpiltas aliejumi.

Kietos prieskoninės žolelės (rozmarinai, raudonėlis, čiobreliai). Apvynioti drėgnu popieriniu rankšluosčiu ir uždaryti užspaudžiamame maišelyje.

Vaisiai

Prinokę ar supjaustyti vaisiai. Laikyti šaldytuve, atskiruose indeliuose.

Neprinokę vaisiai. Laikyti kambario temperatūroje.

Uogos. Nuplauti su acto ir vandens mišiniu, nusausinti, sudėti į atskirus indelius, išklotus popieriniu rankšluosčiu ir laikyti šaldytuve.

Kaip ir daržovių, vaisių negalima uždaryti ir palikti be oro – net ir laikant plastikiniuose maišeliuose ar indeliuose būtina įsitikinti, kad pateks oras.

Mėsa

Jei nusipirkote daugiau mėsos – bent dalį jos užsišaldykite. Padalinkite norimo dydžio gabalais ir sudėkite į šaldymo maišelius/indelius.

Žalia mėsa šaldytuve laikosi vos kelias dienas – ilgiau išsilaikys pamarinuota arba jau iškepta mėsa.

Vytintus mėsos gaminius galima laikyti kambario temperatūroje. Visi kiti mėsos gaminiai turi būti laikomi šaldytuve ar šaldiklyje.

Pieno produktai ir kiaušiniai

Pienas, kefyras, jogurtas, grietinė, grietinėlė, sūreliai. Laikyti šaldytuve uždarytus ar uždengtus.

Sviestas. Laikyti šaldytuve, uždengtame indelyje.

Varškė. Laikyti šaldytuve, sandariame indelyje. Jei turite daugiau, galite užšaldyti.

Sūris. Laikyti šaldytuve suvyniotą į vaškinę drobelę ar kepimo popierių.

Ledai. Laikyti šaldiklyje, pakartotinai neužšaldyti.

Kondensuotas pienas. Laikyti kambario temperatūroje, atidarius laikyti šadytuve.

Kiaušiniai. Laikyti šaldytuve, geriausia palikti kartoninėje pakuotėje ir padėti į šalčiausią šaldytuvo dalį, o ne laikyti durelėse.

Duona

Jei duoną planuojate suvartoti per artimiausias dienas, ją laikykite popieriniame maišelyje tamsioje vietoje.

Jei duoną planuojate suvartoti per savaitę ar ilgiau, geriau duoną laikyti šaldytuve.

O jeigu duonos neplanuojate suvartoti artimiausiu metu, galite kepalą supjaustyti į kelias dalis į užšaldyti.